22.5.2009

Sininen nalle Lordin aukiolla 19.5.2009

Eurovaalikiertue saavutti pohjoisen päämääränsä tänään, kun rekka ohjattiin Lordin aukiolle. Meidät otettiin Rovaniemellä erinomaisesti vastaan. Aurinko paistoi ja rekka täyttyi nopeasti tiedonhaluisista kaupunkilaisista.

Monia vaivasi ajatus, kuinka pienen Suomen harvat edustajat voivat pystyä pitämään meidän puoliamme. Oli mukava kertoa, että Suomen mepeillä on määräänsä nähden suuri vaikuttavuus. He ovat kaikki ahkeria ja ammattitaitoisia ja ovat kyenneet luomaan erinomaiset verkostot. Monet meppimme ovat ryhmiensä raportöörejä, jolloin heillä on erinomaiset mahdollisuudet viedä asioita eteenpäin, ja juuri suomalaisten toivomalla tavalla.

Rovaniemellä, kuten muillakin paikkakunnilla, yleisökilpailumme oli suuressa suosiossa. Kysymme, kuinka korkeaksi vastaaja arvioi äänestysprosentin nousevan. Jokainen joutuu hetken miettimään, nouseeko prosentti vai laskeeko edellisistä vuoden 2004 EU-vaaleista, jolloin äänestysaktiivisuus oli 41,1%. Molemmat mahdollisuudet saivat kannattajansa. Moni rekkavieras oli täysin varma, että äänestysinto laskee. Näppituntumana keskusteluista sanoisin kuitenkin, että useimmat arvelivat prosentin nousevan reippaastikin. Kiihokkeena äänestysinnon pohdinnalle oli eittämättä pääpalkintona oleva Brysselin-matkan lahjakortti.

Rovaniemeltä marssiosastomme suuntasi kohti Kajaania. Lordi-aukiolta lähtö osui hienosti,toisin kuin edellisenä iltana Oulussa, jolloin ei ollut yhtä hyvä tuuri. Rekka nimittäin juuttui siellä Kauppatorin kulmassa etuosastaan lyhtyyn ja takaosastaan torin korkeaan kiveykseen. Muutama ärräpää kuljettajalta kuului, mutta ammattimaisesti hän väänsi rekan helmapeltiä ja otti yhden pölykapselin irti yhdestä pyörästä. Sitten seurasi huokaus: rekka soljui hiljaa ja varmasti läpi vaikean kaarteen. Jos olisi ollut oikein huono tuuri, olisi rekka voinut olla tavaroineen ja hytissä istuvine Helenoineen kanavassa.

Helena Lauttanen

Kuvia Rovaniemen tapahtumasta