23.5.2009

Aurinko- ja naisenergiaa Kajaanissa 20.5.2009

Kyllä vanha sanonta, että itäsuomalaiset ovat leppoisia, pitää kiertuekokemustemme mukaan paikkansa. Kajaanissa aurinkoinen Raatihuoneentori täyttyi poikkeuksellisen nopeasti eurovaalirekan hämmästelijöistä. Täällä saimme myös ehdokashaastatteluille huomattavasti tavanomaista enemmän yleisöä, jolla oli aikaa pysähtyä ja ihan suorastaan kiireettä jäädä seuraamaan haastatteluita.

Kajaanissa järjestettiin kiertueen oheistapahtumana myös avoimet ovet Naisten talo Woimalassa, joka on kainuulaisten naisten resurssikeskus edistämässä Kainuun ja naisten hyvinvointia, työllisyyttä ja kilpailukykyä. Koska Woimala sijaitsi aivan Kajaanin Raatihuoneentorin laidalla olevassa talossa, vaalirekalta näki sinne hyvin sekä päinvastoin. Pienenkin rekalla mainostamisen johdosta Woimala sai myös odotettua enemmän vierailijoita, mistä Woimalan työntekijät olivat erityisen iloisia. Ja miehetkin olivat Woimalaan tervetulleita.

Koska Eurooppalaisen Suomen kiertuekumppaneista kansalaisjärjestöpuolella sekä Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry sekä Eurooppanaiset ry ovat nimenomaan naisjärjestöjä, kiertueellamme on jaossa paljon myös erityisesti naisille tarkoitettua ja naisten äänestysaktiivisuuteen kannustavaa materiaalia. Erityisesti vaalirekassa jaettu ”naisten euro” (joka on siis vain 80 senttiä, koska naisten palkka on Suomessa keskimäärin vain 80% miesten palkasta, kun se muualla Euroopassakin on 85%) -pinssi osoittautui niin suosituksi, että se jaettiin loppuun hyvin nopeasti Kajaanin jälkeen, vaikka meillä oli sitä alun perin ämpärikaupalla.

Kajaanissa oli paikalla yhteensä seitsemän eurovaaliehdokasta, joista huimat kuusi oli tällä kertaa naisia, joten ainakaan siltä osin ei toistunut vielä monien maiden kansallisissa parlamenteissa sekä europarlamentissa vallitseva naisten aliedustus. Myös ehdokkaita eurovaaleihin Suomessa asettaneiden puolueiden joukossa suurimmalla osalla onkin näissä vaaleissa ehdolla yhtä paljon naisia ja miehiä, joten on jännittävää nähdä, säilyykö tämä tasapaino myös vaalituloksessa. Kajaanilaisten esimerkki antoi kuitenkin syytä uskoa tähän mahdollisuuteen.

Arto Aniluoto

Kuvia Kajaanin tapahtumasta