19.5.2009

Aurinkoisia hymyjä ja tiukkaa keskustelua Oulussa 18.5.2009

Oulu tervehti meitä aurinkoisella puolellaan. Kauppatori kylpi valossa ja mereltä puhaltavasta kylmästä tuulesta ei ollut tietoakaan. Samanlaisen vastaanoton antoivat oululaiset. Kauppatorilla näyttelyrekallamme käyneet ihmiset olivat ystävällisen kiinnostuneita kiertueemme antiin.

Päivän kohokohta vaalimielessä oli Eurooppalaisen Ouluseudun Akateemisen kirjakaupan tiloissa järjestämä vaalipaneeli. Keskustelu koski kulttuuripolitiikkaa otsikolla "Kuuluuko kulttuurin ääni EU:ssa?". Keskustelua veti emeritakulttuuritoimittaja Kaisu Mikkola ja osallistujina olivat eurovaaliehdokkaat Kaarina Kailo (vas.), Pia Kauma (kok.), Tom Biaudet (rkp.) ja Ukko Metsola (kok.). Myös Liisa Jaakonsaari oli ilmoittautunut ja oli aamulla rekalla haastattelussa, mutta perui paneeliosallistumisensa toisen, koululaisten paneelin hyväksi.

Paneelikeskustelun juoksuhaudat kulkivat pääpirteittäin valtion tukeman kulttuuripolitiikan ja liberaalin kulttuuripolitiikan välimaastossa. Kaarina Kailo kannatti voimakkaasti valtion tukemaa kulttuuripolitiikkaa, joka mahdollistaisi marginaalistenkin kulttuurialan toimijoiden työskentelyn, vaikka heidän teoksillaan ei olisi kaupallista arvoa laajan yleisön silmissä. Ukko Metsola, Pia Kauma sekä Tom Biaudet edustivat liberaalia näkemystä, jonka mukaan taiteilijoiden taloudellisen pärjäämisen tulisi ratkaista heidän kova työnsä ja ahkeruutensa. Keskustelun hienoin anti oli ehdokkaiden rohkeus olla toistensa kanssa eri mieltä ja kommentoida toistensa puheita sen mukaan. Juuri tällaista poliittisen keskustelun tulee ollakin!

Timmy Trümpler

Kuvia Oulun tapahtumasta sekä paneelikeskustelusta