19.5.2009

Pohojalaanen "ei" mahtaa olla ehdoton ei? Kiertue Kokkolan kalamarkkinoilla 17.5.2009

Kokkolan kiertuepäivämme ajoittui Kalamarkkinoille aurinkoiseen päivään. Saaristolaistunnelma nousi mukavasti musiikista ja tivolikin paikalla oli. Alue siis tarjosi kansalle "sirkushuveja" roppakaupalla.

Heti aamusta rantauduimme kansan pariin ja kävin potkuttelemaan potkulaudalla jakaen Eurooppalainen-lehtämme. Monasti keskustelut pohjalaisten kanssa kuitenkin kutistuivat muutamaan lauseeseen. Minua alkoi huvittaa, kun ihmisiltä tuli "ei" niin pontevasti ja ytimekkäästi, ettei siinä ollut millään argumentilla mahdollisuutta jatkaa keskustelua. Monissa tapauksissa "en tiedä", "ei juuri nyt" tai "en ole ajatellut asiaa" antaa mahdollisuuden jatkaa keskustelua. Pohojalaaset ovat jämptiä kansaa ja isäntien kanssa täytyy olla varovainen? Pahempi varmaan on vain "pohjan akka", joka laittaa isännänkin kuriin. Allekirjoittanut lukeutuu itsekin tähän pohjalaisten pahimpaan lajiin, joten uskaltautuu näin ollen julkisesti määrittelemään akkojen kovuuden.

Vaikka EU-asioilla ei aina ole ollutkaan iloista vastakaikua reissullamme, on oranssisuutemme aiheuttanut kuitenkin pelkkää myönteisyyttä ja konkkaronkkamme on saanut ihmetystä osakseen. Paras kuulemani ihmettely oli, että mikä ihmeen "Hanki oma heppi" -kiertue. Noh, sellaisella asialla ei kuitenkaan olla.

Olisin voinut vannoa ennen kiertuetta, ettei oranssia väriä Suomessa käytä kuin Posti ja eräs kiinteistönvälitysketju. Totuus on kuitenkin ihan toisenlainen. Nykyään oranssi väri ponnahtaa silmiin ihmisten vaatteista, mainoksista, logoista, jopa katunäkymistä. Oranssisuus on selvästi valttia ja muotiväri, keneltäpä jäisi seitsemän ahkeraa oranssia muukalaista huomaamatta torilla!

Susanna Salovaara

Kuvia Kokkolan tapahtumasta