4.6.2009

Vaali-ilmiö Kotkassa 4.6.2009

Kotka tervehti meitä kylmällä sateella ja tuulella. Kotkan torin markkinat olivat sen mukaisesti melko hiljaiset. Monet kauppiaat olivat jääneet kotiinsa koko päiväksi. Kuhinaa Kotkan torilla oli ainoastaan siinä päässä, jossa mekin olimme. Siellä oli isäksemme useita puolueita kampanjoimassa omine telttoineen. Demarit jakoivat Brysselin vohveleita, Perussuomalaiset palovaroittimia ja Vihreät ilmapalloja. Demarit myös haastattelivat itse omia ehdokkaitaan torin lavalta käsin.

Yhtäkkiä rekassamme oli kohu, väkeä kerääntyi yhden keskipisteen ympärille ja tiedottaja Helena viittoi minulle, että ottaisin kuvan tapauksesta. Kohun oli aiheuttanut paljon julkisuutta ehdokkuudelleen saanut ortodoksipappi pistäytymällä lavahaastattelun jälkeen rekassamme.

Kuukauden kiertäminen on aiheuttanut sen mielenkiintoisen ilmiön, että me kampanjaihmiset olemme itse lähes uutispimennossa ajankohtaisista julkisista keskustelunaiheista. Tästäkin pappisehdokkaasta olimme toki kuulleet paljonkin satunnaisia uutisia ja lukeneet lehtiartikkeleita, mutta se, miten suuren määrän mielenkiintoa hän oli herättänyt äänestäjien keskuudessa, oli meille etukäteen jäänyt epäselväksi. Lyhyt kohtaus kiertuerekassamme Kotkan torilla osoitti tämän.

Kuukauden kestänyt kiertueemme loppuu lauantaina 6. kesäkuuta Helsinkiin. Mielenkiinnolla syöksyn silloin kuukauden vanhan sanomalehtipinkan kimppuun ja katson mitä kaikkea niistä vaaleista kirjoitettiinkaan. Kun on liian lähellä, on samalla täysin tietämätön vaalien isoista ilmiöistä.

Timmy Trümpler

Kuvia Kotkan tapahtumasta