4.6.2009

Vaali-intoa, "panelointia" ja mukulakiviä Tampereella 1.6.2009

Keskustori kuhisi heti aamusta. Maanantaimarkkinat olivat täynnä, mutta kotoisa laivueemme oli löytänyt paikkansa jo edellisenä iltana torilta. Saimme myös kirjaimellisesti kokea laivatunnelmaa, kun rekkamme oli ensi kertaa pysäköity mäen rinteeseen sen verran kallellaan, että rekassa kävely haastoi tasapainoaistia. Välillä huoppuvinkin askelin palvelimme tiedonjanoisia kansalaisia. Mutta ei hätää, torin mukulakivet tarjosivat vastapainoksi jalkapohjahierontaa!

Kiitämme Tampereen alueyhdistystä hienon vaalipaneelin järjestämisestä! Alueyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kokkonen haastatteli kuuden eri puolueen edustajia parlamentin toimivaltaan liittyvistä asioista sekä Euroopan unionin kehittämisestä. Mukana paneelissa olivat Tom Biaudet (rkp), Antti Kaikkonen (kesk), Jenny Lindborg (sdp), Anna Mikkola (vas), Eva-Riitta Siitonen (kok) ja Juhana Suoniemi (vihr). Paneeli eteni suhteellisen sopuisasti, vaikka suuriakin mielipide-eroja kuultiin.

Pohdin päivän mittaan äänestämistä ja siihen liittyviä rituaaleja. Monet asiakkaista kertoivat, kuinka muistavat juhlallisesti menneensä vanhempien kanssa äänestysuurnalle ja sen jälkeen äänestyskahville, jotkut jopa päivälliselle. Eräs kiertuetiedottajistamme on useammissa edellisissä vaaleissa äänestänyt ennakkoon aina Tampereella ja nauttinut sen jälkeen mustaamakkaraa. Mustamakkarahetki vietettiin Tampereella tälläkin kertaa.

Monet mallit tulevat kotoa, myös äänestämiseen. Vaikka perheessä ei oltaisi muuten poliittisesti aktiivisia, on äänestäminen perinteisesti ollut tärkeä asia. Olinkin enemmän kuin pahoillani, kun eräs äiti käveli teini-ikäisen poikansa kanssa rekkamme ohi. Poika pohti, mikä juttu rekkaamme liittyy, johon äiti murahti, että "jotain typerää vaaliasiaa, ketä sekään ***** kiinnostaa". Toivon silti, etteivät kaikki mallit ole automaattisesti periytyviä ja olisi edes pieni mahdollisuus, että tämäkin poika äänestäisi tulevaisuudessa ylpeänä äänioikeudestaan - ei siis velvollisuudesta!

Monet haluavat edelleen kokea äänestyspäivän erikoisuuden ja säästävät äänestämisen aina varsinaiseen vaalipäivään. Toiset haluavat ehdottomasti käydä äänestämässä ennakkoon, jos sitä vaikka sattuisi niin epäonnisesti, että kuolema tai jokin muu pakottava este korjaisi ennen h-hetkeä. Onhan se ääni tulevaisuuteenkin saatava kuulolle! Oli niin tai näin, on hienoa kuulla, että äänestäminen koetaan myös tärkeäksi!

Susanna Salovaara

Kuvia Tampereen tapahtumasta