17.6.2009

Kiertueen jälkipohdintoja 7.6.2009

Äänestysaktiivisuuden jääminen 40,3 prosenttiin oli pettymys meille kaikille. Olimme uurastaneet todella äärimmäisen kovasti ja toivoimme, että monien toimijoiden yhteenlaskettu panos saisi äänestäjät aiempaa suuremmalla joukolla vaaliuurnille. Äänestysprosentti kuitenkin putosi lähes prosenttiyksiköllä viime eurovaalien 41,1 prosentista. Tämä tuntui tappiolta kaikkien suomalaisten kannalta.

Työmme onnistumista tai epäonnistumista ei kuitenkaan voi suoraan mitata äänestysprosentilla. Emme voi tietää, miten matalaksi äänestysprosentti olisi jäänyt, ellemme me sekä monet toimijat lisäksemme olisi tehneet työtä asian hyväksi. Tavoitimme kiertueellamme suoraan yli 20 000 ihmistä, medioiden välityksellä useita satoja tuhansia. Kohtaamiemme ihmisten yleinen mielenkiinto osoitti, että tiedotukselle Euroopan unionista sekä sen poliittisista kysymyksistä on valtava tarve.

Eräs asia, jonka kohtasimme kiertueellamme joka puolella Suomea, oli se, että monet ihmiset ovat turhautuneita politiikkaan yleensä. He eivät uskoneet voivansa vaikuttaa eivätkä luottaneet siihen, että poliitikot ajaisivat heidän asioitaan. Valittujen meppien joukossa oli kaksi henkilöä, Timo Soini sekä Mitro Repo, joita pidetään yleisesti kansanmiehinä. Toivon heidän läpimenonsa osoittavan, että myös politiikkaan turhautuneet äänestäjät voivat saada omat ehdokkaansa läpi ja tämän luulisi lisäävän yleistä kiinnostusta politiikkaan. Siten sillä saattaa olla myös positiivinen vaikutus tulevien kotimaan vaalien ja eurovaalien äänestysprosentteihin.

Timmy Trümpler