12.6.2009

Euforiaa ja loppusiivousta Helsingissä 6.6.2009

Kiertuepäivämme Helsingissä oli meille kiertäjille eräänlainen henkinen kiertueen huipennus. Narinkkatorin tapahtumaan oli ilmoittautunut ennätysmäärä vaaliehdokkaita, useita kymmeniä. Koleana alkanut päivä muuttui suhteellisen miellyttäväksi ja ihmisiä alkoi liikkua torilla enemmän yhdentoista aikoihin.

Liikenteen alettua rekassamme oli väkeä tungokseen saakka. Kaksi kahvinkeitintä keitti kahvia jatkuvalla syötöllä. Keitimme tuntia kohden noin 14 litraa kahvia, joista tuli noin 140 kahvimukillista. Tungos ei hellittänyt ennen kuin kolmen aikoihin iltapäivällä, mutta hiljaisimmillaankin kävijöitä riitti koko ajan.

Vilkaisu Narinkkatorille osoitti, että vaalit olivat vallanneet sen kokonaan. Ehdokkaiden haastattelut kaikuivat yli torin. Tukiryhmät jakoivat materiaalia. Me yritimme muun vaaliväen ohessa löytää itsellemme hieman tilaa, jossa voisimme jakaa omaa materiaaliamme ja kertoa sekä vaaleista että Eurooppalainen Suomi ry:stä.

Päivän päätyttyä palasimme yhdistyksen toimistolle ja purimme näyttelyrekan kuorman. Poistimme sisustuskankaat ja pakkasimme ylijääneet materiaalit jatkokäyttöä varten säilytykseen tai kierrätykseen. Jäljelle jäänyt vaalimateriaalipino oli valtava, josta jäi jälkeensä myös tuhlauksen maku. Toisaalta on otettava huomioon, että jotenkin ehdokkaiden on saatava tieto itsestään äänestäjän ulottuville ja painetut esitteet ovat tässä edelleenkin tärkeässä osassa. Ehdokkaiden suurimpia haasteita onkin saada materiaali äänestäjän käteen saakka.

Päivän päätteeksi korkkasimme sampanjapullon. Kaikkien poskia kuumotti. Olo oli euforinen. Päivä oli ollut niin kiireinen ja antoisa, että koimme antaneemme viimeiselle kampanjapäivälle Helsingissä kaikkemme ja selkeän lisäarvon. Kuukauden aherrus ei ollut kuitenkaan vielä päättynyt. Kirjoitimme vielä tiedotteen medialle ja hoidimme lukuisia juoksevia asioita. Työpäiväni päättyi kello 23.45, tavallinen kiertuepäivä siis! Eräs suurista kysymyksistä puolentoista kuukauden kiireisen aherruksen ja pitkien työpäivien jälkeen oli: "Miten sitä tottuu jälleen vapaa-aikaan?"

Timmy Trümpler

Kuvia Helsingin tapahtumasta