4.6.2009

Aurinkoa ja merellisyyttä Hangossa 31.5.2009

Hanko mainostaa itseään aurinkokaupunkina. Sitä se todella olikin kesänavausmarkkinoiden aikaan. Itäsatama kuhisi markkinavieraita. Suomen eteläisin kaupunki sopi hyvin valtakunnallisen kiertueen etapiksi. Pohjoisessahan kävimme Rovaniemellä asti. Mieli olisi vienyt korkeammallekin, mutta kuukauden päivät eivät riittäneet yhtään tämän pidempään reittiin.

Tavoitimme mukavasti väkeä rekan ulkopuolella, mutta aiempia päiviä harvempi malttoi sisälle rekkaan. Paikalla olleet ehdokkaat silti tulivat monille kaksikielisten ehdokashaastattelujen ja henkilökohtaisten keskustelujen kautta tutuiksi. Itämeren rannalla keskusteltiin odotetusti erityisen paljon siitä, mitä EU voi tehdä Itämeren suojelemiseksi.

Oranssit ilmapallomme veivät lasten käsissä viestiä vaaleista kauas markkina-alueen ulkopuolellekin. Kiertuerekan naapurustossa tarjolla oli niin Souvareiden uutta CD-levyä, kipukoukkua, jurvalaisia keinutuoleja kuin kaikkien markkinoiden hittituotetta metrilakua. Kauppa kävi sujuvasti molemmilla kotimaisilla.

Markkinoilla väki on liikkeellä rennoissa tunnelmissa. Kauppiaille leipä sen sijaan ei tule helpolla. Me Eurooppalaisen Suomen kiertueväki teemme tätä vain kuukauden, mutta torikauppiaat ovat omassa työssään liikkeellä lähes läpi vuoden. Monet lähtevät kotoa jo aamukolmelta, saattavat ajaa useamman tunnin markkinapaikkakunnalle, rakentavat oman myyntipisteensä, tekevät kauppaa ehkä normaalin työpäivän verran, purkavat teltan ja myymättä jääneet tavarat autoon ja ajavat takaisin kotiin tai majapaikkaan. Päivät taitavat lähes säännönmukaisesti olla yli puolen vuorokauden mittaisia. Hatunnosto näille kovan työn tekijöille ja elämäntaiteilijoille, joista monilta olemme saaneet vinkkejä ja käytännön apua kiertueen valmisteluvaiheista lähtien.

Elina Hykkönen

Kuvia Hangon tapahtumasta