4.6.2009

Kysymyksiä tiimille Hämeenlinnassa 2.6.2009

Kiertueemme rekan toimittaa Me-Autot Oy. Eikä meidän rekkamme ole suinkaan ainoa laatuaan, sillä tänään oli Hämeenlinnan torilla parkkeerattuna kaksi saman firman esittelyrekkaa vierekkäin. Me toitotimme EU-vaalisanomaa, ja naapuri esitteli koiran- ja kissanruokaa. En ehtinyt tehdä asiakasvierailuista vertailuja, mutta kummassakin kävi väkeä. Tiimimme vierailikin naapurissa vähintäänkin yhtä kiinnostuneina itse rekasta kuin esittelyannista. Minä sain mukaani näytepussin koiranruokaa, joka on suunniteltu juuri 14-vuotiaalle kultaiselle noutajalle. Saas nähdä, kuinka Jami ottaa minut vastaan, kun tuon uusia nappuloita. Naapurirekassa oli myös oikeita koiria mukana. Päiväunet he ottivat täysin raukeina, vaikka ympärillä pyöri kymmeniä ihmisiä ja puheensorina oli kova.

Yleensä tiedotusvälineet haastattelevat kiertuetapahtumiemme yhteydessä itse valitsemiaan ehdokkaita tai järjestömme johtavia työntekijöitä. Hämeenlinnassa oli kuitenkin uusi tilanne, kun toimittaja halusi tentata meitä muita tiedottajia. Siinähän seistiin ringissä Timmy ja minä ja muisteltiin parhaamme mukaan, mitä kaikkea meiltä kysytään. Ehkä useimmin kysytään, kuka tämän rekan matkat maksaa. Vastaus on helppo. Kiertueemme maksaa Eurooppalainen Suomi ry, joka on kaikille avoin kansalaisjärjestö henkilö- ja yhteisöjäsenineen. Mukana olevat kahdeksan puoluetta ja kuusitoista kansalaisjärjestöä ovat kaikki maksaneet osansa Eurooppalainen-lehden ja kiertueen kuluista. Tämän lisäksi Ulkoasiainministeriöltä on saatu projektirahoitusta EU-vaaleista tiedottamiseen, mutta tämä rahoitus jää projektin kokonaiskustannuksissa alle puoleen.

Toinen vakiokysymys on: Voiko pienen Suomen yksi meppi vaikuttaa mitenkään? Tähänkin vastaaminen on selvää. Nykyiset meppimme ovat kaikki ahkeria, ja aikaansaavia, ja heillä on loistavat verkostot. Monet ovat ryhmiensä raportöörejä, ja pääsevät näin usein lähes "sanelemaan" kannanotot ja esitykset esillä oleviin asioihin. Selvitämme asiakkaille myös parhaamme mukaan, että Euroopan Unionissa työskennellään puolueryhmissä eikä maakohtaisissa ryhmissä. Ja kun yksittäinen meppi onnistuu saamaan koko ryhmänsä asiansa taakse, menestys on varmaa riippumatta mepin kotimaasta. Jokapäiväinen on myös keskustelu siitä, että Suomi on näissä vaaleissa yksi vaalipiiri, joten koko Suomessa voidaan äänestää jokaista ehdokasta.

Tänään tiistaina päättyi myös ennakkoäänestys. Se on ollut vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten, josta tiedosta rekassa ollaan kovasti iloisia. Nyt jatketaan vielä neljä päivää täysillä, sillä sunnuntai-iltana äänestysprosentin olisi oltava reilusti yli 40%:n, mieluiten lähellä 50%:tä.

Kyllä meitä jo osin väsymys painaa, ei sitä voi kieltää. Neljä viikkoa olemme olleet reissussa. Samaa on havaittavissa ehdokkaissakin, joille kiertäminen ottaa myös koville - taloudellisista huolista puhumattakaan. Hymyt ovat silti kaikilla leveät, vaikka jalkoja vähän kivistäisikin. Täysillä lauantai-iltaan saakka, se on selvä juttu!

Helena Lauttanen & Arto Aniluoto

Kuvia Hämeenlinnan tapahtumasta