13.5.2009

Vaikuttimia turuilla ja toreilla 12.5.2009

Kolmas kiertuepäivämme vei meidät jo kertaheitolla kauas pääkaupunkiseudulta: leventyvä oranssivalkoinen rekkamme koottiin toimintavalmiuteen Turun Kauppatorille. Vaikkei saisi stereotypisoida, vanhana osakunta-aktiivina sekä kotimaan matkaajanakin on tullut huomanneeksi, kuinka erilaisia ihmiset eri puolella Suomea voivat olla. Niinpä jo aamusta pohdimme, kuinka markkinoida Euroopan ilosanomaa nimenomaan varsinaissuomalaiselle luonteenlaadulle, etenkin kun kukaan lähinnä pohjalais-saksalais-savolais-kreikkalais-helsinkiläisestä kiertuetiedottajajoukostamme ei luonnostaan ollut Turusta päin kotoisin eikä paikallismurretta taitanut. Päivän ensimmäinen ehdokashaastateltava olikin sitten paikallisille mahdollisimman luonteva europarlamentaarikko Ville Itälä, jonka jälkeen oikeastaan unohdinkin koko asian. Lounasaikaan mennessä ihmismäärä vilkastui huomattavasti ja auringon paistaessa olomme tuntui jo hyvin luontevalta.

Haastattelin Turun kauppatorilla toriyleisön edessä yhden päivän aikana noin viisitoista eurovaaliehdokasta ja kyselin heidän sekä taustallaan olevien puolueiden vaikuttimista ja motivaatiosta pyrkiä Strasbourgin ja Brysselin vaikuttajaksi. Kaiken vaalikampanjoinnille tyypillisen retoriikan takaakin minuun teki suuren vaikutuksen se hyvin lukuisten ja keskenään erilaisten vaikuttimien kirjo, joka ehdokkaista kuulsi läpi: jotkut tahtoivat aidosti ratkaista kaikki EU:n sokeriviljelyyn, työaikoihin, kuluttajansuojaan tai muuhun tällaiseen ns. täsmäkysymykseen liittyvät haasteet, toiset yleispoliitikot halusivat puolestaan aidosti etsiä yhä yhteisempää ja eurooppalaisempaa tulevaisuutta unionin lähes 500 miljoonalle kansalaiselle. Kolmannet ilmoittivat epäröimättä olevansa jumalan lähettämänä jakamassa enemmän leipää koko Euroopan köyhille. Ja tämä kaikki pelkästään Turussa, joten taitaa se kaikkia Euroopan unionin kansalaisia eri puolilta edustava parlamentti olla todella sekalainen seurakunta.

Joka paikassa tähän mennessä kohtaamamme kansalaiset ovat jo nyt osoittaneet monet kiertueeseen liittyvistä ennakko-odotuksistani vääriksi: kyllä lähes kaikkia suomalaisia kovasti kiinnostavat Eurooppaan ja EU:iin liittyvät asiat, jos heistä vain itsestään aidosti tuntuu, että he todella voivat vaikuttaa joko äänestyskopissa tai muuten tekemillään valinnoilla. Ongelmana näissä vaaleissa onkin juuri se, että keskivertoäänestäjälle ei ole selvää, mikä valinta äänestyskopissa tehdään. Liian monet tuntuvat ajattelevan, että EU on liian etäinen, liian byrokraattinen tai liian vieras, jotta yksittäinen kansalainen voisi siihen todella vaikuttaa. Ihmisillä on myös tapana pelätä ja osoittaa syyttävällä sormella sitä, mitä eivät ymmärrä tai tunne. Siksi olemmekin kiertueella kuuntelemassa ihmisten näkemyksiä herkällä korvalla, jakamassa asiatietoa Euroopasta ja hälventämässä kansalaisten ennakkoluuloja unioniin ja Euroopan parlamenttiin liittyen.

Arto Aniluoto

Kuvia Turun tapahtumasta