30.5.2009

Vaalikamppailu kiristyy Kouvolassa 27.5.2009

Pysähdyksemme Kouvolassa osui yhteen ennakkoäänestyksen alkamisen kanssa. Vaalien loppurutistuksen alkaminen näkyi sekä äänestäjissä että ehdokkaissa. Monet tiedotusrekallamme käyneistä äänestäjistä kyselivät ennakkoäänestyspaikkojen perään. Samalla esimerkiksi Eurooppalainen-lehteämme meni vähemmän kaupaksi. Moni sanoi tietävänsä jo suunnilleen ketä äänestää. Rekastamme haettiin ehkä vain varmistusta - tai sitten kahvikupillista.

Myös paikalla olleissa ehdokkaissa alkoi jo näkyä viikkokausien kampanjointi. Monet olivat nukkuneet vielä vähemmän ja ajaneet enemmän kuin jatkuvasti noin kaksinkertaista työpäivää tehnyt, parhaimmillaan satoja kilometrejä päivässä siirtynyt ES:n kampanjaväki. Kampanjakiertueellemme kertyy yhteensä mittaa yli kuusi tuhatta kilometriä! Eräs ehdokas sanoi taittaneensa jo kymmenentuhatta kilometriä erilaisiin vaalitilaisuuksiin pääsemiseksi eri puolille Suomea. Samanaikaisesti ei voi kuin kunnioittaa sitä, että he siitä huolimatta hakevat vielä kontaktia äänestäjiin ja kuuntelevat sekä keskustelevat, kuten jos tekisivät sitä ensi kertaa. Jotkut ovatkin käyneet hyvin henkilökohtaisia keskusteluja äänestäjiensä kanssa.

Panosten koveneminen näkyi myös näyttelyrekassamme. Eräs ehdokas oli käyttänyt vaalikonekäyttöön varattua tietokonettamme, vaivihkaa surffannut kotisivulleen ja jättänyt sen näkyville vaalikonesivumme sijaan. Yhtä vaivihkaa vaihdoimme sen pois, sillä emme voineet tuolla tavoin antaa kenenkään yksittäisen ehdokkaan korostua. Toinen ehdokas käväisi oman puolueensa näyttelyosastolla ja järjesti omat esitteensä viemään suurimman osan kaikille ko. puolueen esitteille varatusta tilasta. Jälkeenpäin kävimme järjestämässä tämänkin osaston ennalleen. Olemme puolueeton foorumi, jolla äänestäjät voivat rauhassa ja mahdollisimman tasapuolisesti tutustua vaihtoehtoihin.

Vaalikamppailun kiristyminen näkyi myös neljännelläkin tavalla. Kiersimme jälleen automatkallamme siirtymäreiteille osuvien pienten paikkakuntien kirjastoja. Jotkut kirjastonhoitajat suhtautuivat jaettavaksi tarjoamaamme Eurooppalainen-lehteen aluksi epäluuloisesti. He halusivat varmistuksen, ettemme vain ole minkään yksittäisen puolueen asialla. "Miksi te tätä sitten teette, jos ette ole mihinkään suuntaan kallellaan?", oli eräs kysymys. "Vaalien ja kansalaisten osallistumisen vuoksi", oli vastaukseni.

Timmy Trümpler

Kuvia Kouvolan tapahtumasta