17.5.2009

Saisiko Seinäjokelaisille olla Eurooppalainen-lehteä? 15.5.2009

Seinäjoen tai oikeastaan Nurmon Hyllykallion Prisman parkkipaikalla 15.5. jaoimme ennätysmäärän Eurooppalainen-lehteä. Samalla lehdestä kieltäytymiseen oli monia erilaisia verukkeita.

”Ei käy, ann' olla.” Jakaja joutui pohtimaan vakavasti, että minkä tulisi ”antaa olla”? Kohtelias kysymys Prisman pihalla ei ole aivan sama asia kuin töytäisy yöllä nakkikioskin jonossa.

”Eurovaalit ei kiinnosta pätkääkään”, oli yleinen nopea huikkaus olan yli. Hieman hampaiden välistä puristettuna tämän vaikutus oli selkeä ja täsmällinen. Vastaaja halusi antaa päätösvallan muille äänestäjille. Tämä ei tietenkään estä valittamasta politiikan tuloksista.

”En äänestä kun kaiken maailman urheilijat on ehdolla”, oli eräs versio keskustelunavauksesta, jolla osoitettiin, etteivät vaalien julkkismarkkinat puhuttele kaikkia äänestäjiä. Näistä avauksista sukeutui monenmoisia keskusteluja. Niiden sisältö oli usein se, että politiikka ei aina ole äänestäjien silmissä uskottavaa. Mikä lääkkeeksi?

”En ehdi ottaa kun oon menossa mökille.” Mökki on suomalaisten rauhan tyyssija. Sinne ei ulotu EU, ei byrokratia, ei nimismies. Vai kuinkas se nyt olikaan?

”En ota, oon menossa Lappiin. Eurooppa loppuu Oulun korkeudella”, oli äärimmäisyyteen viety versio edellisessä sitaatissa ilmaistusta vapaudenkaipuusta. Vasta pari päivää myöhemmin meille selvisi, että vastaaja viittasi tällä yhden ja kahden euron kolikoihin, joissa metalli tosiaan vaihtuu kullanvärisestä hopenaväriseksi linjalla, joka kulkee suunnilleen Oulusta Kainuun kautta Karjalaan.

”En ota, mä oon aasialainen!”, sanoi supisuomalaisen näköinen mies. Sitaatti osoittaa, että sanoja on täysin riippumaton ja voi väittää itsestään mitä hyvänsä. Ja toden totta, vertaus ei onnu. Ainoa kansainvälisesti lähes riippumaton valtio onkin aasialainen Pohjois-Korea. Olikohan tämän lausuja Pohjois-Korean mallin kannattaja?

Ja kuten aina ja kaikkialla, värikkäät, poikkeavat ja jokus peräti kielteiset kommentit pistävät selkeästi esiin. Vähälle huomiolle jäävät aina – kuten tässäkin kirjoituksessa – ne sadat ystävälliset kiitokset ja maininnat siitä, että joku tekee työtä vähentääkseen äänestäjien ja politiikan välistä kuilua. Kiitokset teille kiinnostuksestanne, toivottavasti lehti oli mukava lukupaketti!

Timmy Trümpler

Kuvia Seinäjoen tapahtumasta