30.5.2009

Toivoa äänestysprosentin noususta Porvoossa 29.5.2009

Päivä Porvoossa alkoi aikaisin, sillä lähdimme tällä kertaa matkaan Helsingistä siellä vietetyn kiertuevapaapäivän jälkeen. Neljä kiertueemme henkilökunnasta oli kuitenkin viettänyt toimistolla erimittaisia työpäiviä, joten vapaapäivästä ei voinut puhua – ainakaan perinteisessä merkityksessä. Säästyimme toki normaalilta noin 15-tuntiselta kiertuetyöpäivältä...

Porvoossa paikalla olevien ehdokkaiden määrä oli valtaisa. Kiinnostus vaaleja kohtaan oli huomattava. Monet ihmiset tulivat kahville myös äänestämisensä jälkeen, toiset kysyivät ennakkoäänestyspaikan sijaintia ja kolmannet paikalla olevien ehdokkaiden perään.

Eräs ehdokkaista nosti mielenkiintoisen ajatuksen esille kiertueestamme. Hän oli saanut tavata kiertueemme eri paikkakunnilla suuren joukon eri puolueiden ehdokkaita. Näin hän oli oppinut tuntemaan heitä ja solminut kontakteja. Tästä hän uskoi olevan valtavasti etua, sillä politiikassa hänen on kyettävä toimimaan yhteistyössä muita näkökantoja edustavien poliitikkojen kanssa eri tilanteissa. Kysyntää vastaavalle kiertueelle olisi hänen mukaansa tästä syystä myös eduskuntavaaleissa. Keskustelu osoitti, että foorumeille, jotka kokoavat eri poliittisten suuntausten väkeä samaan paikkaan, on kysyntää. Äänestäjät tarvitsevat matalan kynnyksen tilaisuuksia, joihin on helpompi tulla kuin yksittäisten puolueiden omiin tilaisuuksiin. Ehdokkaille tilaisuudet helpottavat kosketuspinnan luomista äänestäjiin ja toisiin ehdokkaisiin.

Kiertuettamme puoltaa myös kolmas tekijä. Sain tietää taannoin keskustellessani saksalaisen ystäväni kanssa, että Saksassa mikään toimija ei ole edes koonnut kaikkia Saksassa tällä hetkellä toimivia ja vaaleissa ehdokkaita asettaneita puolueita samalle verkkosivulle. Se, että puolueet ja äänestäjät löytävät toisensa, on siis pelkästään puolueiden ja ehdokkaiden oman aktiivisuuden sekä median tehokkaan tiedotustoiminnan varassa. Eurooppapoliittiset teemat ovat Saksassa esillä lehdissä yhtä lailla harvakseltaan kuin Suomessa. Tällaisessa tilanteessa ei ole ihme, jos äänestäjät nostavat epätietoisina kätensä pystyyn ja jättävät äänestämisen kokonaan väliin. Ennakkoäänestyksen suosion perusteella näyttää kuitenkin siltä, että meillä Suomessa äänestysprosentti voisi olla nousemassa. Ilmeisesti ainakin jotkut toimijat ovat onnistuneet tekemään jotain oikein!

Timmy Trümpler

Kuvia Porvoon tapahtumasta