30.5.2009

Katkoksia Mikkelin torilla 30.5.2009

Itse kesä-mikkeliläisenä olen aina viihtynyt Mikkelin torilla polvenkorkuisesta lähtien. Kiinnostuneita ihmisiä ja vaalirekan ihmettelijöitä riitti täällä hyvin jo aamusta saakka, sillä tori on yleensä aina vilkas! Kävin itsekin tekemässä hieman ostoksia. Tämä oli kuitenkin vasta toinen tai kolmas kerta elämässäni, kun tulin Mikkeliin nimenomaan työasioissa enkä kesämökille menemiseen liittyen, ja oloni tuntui tutulla torilla hieman erikoiselta. Työvierailu edustikin minulle siis eräänlaista poikkeusta tai katkosta siihen lomailumielialaan, mikä minulla aina yleensä Mikkelin torilla on. Jos joku olisi sanonut minulle vuosi sitten, että olen jonain päivänä tulevana keväänä töissä Mikkelin torilla, niin hulluna olisin varmaan sanojaa pitänyt!

Mikkelissä haastattelemani kristillisdemokraattien ehdokas puhui turvallisuusasioista omakohtaiselta pohjalta: hänen poikansa oli ollut kaksi päivää aiemmin tapahtuneessa Pasilan rautatieaseman ammuskelussa vain parin metrin päässä ammuskelijasta. Itsekin olin ollut juuri tuolloin vapaapäivänäni Pasilan asemalla samaan aikaan, tosin huomattavasti kauempana ja toisessa kerroksessa. Mutta kun myös kaksi vaalikiertueemme työntekijöistä oli vasta viikkoa aiemmin ollut keskellä Kuopion ampumatapausta, alkoi tuntua siltä, että kuka tahansa meistä voi milloin tahansa ja missä tahansa päin Suomeakin joutua esim. ampumavälikohtausten todistajaksi tai jopa uhriksi. Lisäksi meidät oli äskettäin tavoittanut myös tieto kansanedustaja Susanna Haapojan, yhden kiertuetyöntekijämme ystävän, kuolemasta. Mikkelissä puhuttiinkin siksi muita kiertuepäiviä enemmän etenkin turvallisuuslkysymyksistä.

Toinen meille täysin ennenkokematon tapahtuma Mikkelissä sattui vielä kesken päivän, kun odottamaton sähkökatko pimensi puolet kaupungista yli tunnin ajaksi. Erään kokoomuslaisen ehdokkaan haastatteluni katkesi kuin veitsellä leikaten, kun toriäänentoistomme vaikeni yhtäkkiä. Joku irvileuka sanoikin, etteivät ne halua kuulla eurovaaliehdokkaiden haastattelua, ja siksi laittoivat sähköt pois. Myös kaupat ja jopa tavaratalot joutuivat oudon ja vaikean tilanteen eteen, kun yhtäkkiä kassakoneet ja jopa valaistus eivät toimineetkaan. Oikeastaan koko liike-elämä pysähtyi melko toviksi. Se osoitti meille jälleen kerran, kuinka haavoittuvainen teknologiaan kytkeytynyt nyky-yhteiskuntamme kuitenkin on ja kuinka monia asioita pidämme itsestään selvinä. Mutta useimpien torimyyjien käteiskauppaa tämä ei paljon haitannut kylmälaitteita tarvitsevia lukuun ottamatta. Mikkelin torilla oli, kuten aina, iloinen markkinameininki.

Arto Aniluoto
Kuvia Mikkelin tapahtumasta