30.5.2009

Mietteitä EU-vaalirekan ohjaamosta Imatralla 24.5.2009

EU-vaalien oranssi-valkoinen tiedotusrekkamme saapui Imatran Vuoksenpuistoon jo varsinaista tapahtumapäivää edeltävänä iltana klo 22 aikoihin. Vuoksenpuistossa osallistuimme sunnuntaina kalamarkkinoille. Imatralla, kuten kiertueellamme normaalistikin, vaalirekka pyritään ajamaan lopulliselle esittelypaikalleen mahdollisuuksien mukaan jo aina edellisenä iltana, koska markkinoilla ja toreilla on jo aikaisin aamulla niin paljon ruuhkaa, ettei suurikokoisen rekan siirtely ole enää mahdollista. Kiertueellamme paikkakunnasta riippumatta torivalvojien palvelu ja rekan paikalleen opastamisessa saatu apu on ollut hyvää. Jopa iltamyöhällä tai puolenyön aikoihin on saatu hyvää ohjausta paikallisilta tori-ihmisiltä. Esim. Rovaniemellä torivalvoja saapui yhdeltätoista illalla henkilökohtaisesti saattamaan paikalle ja olisi tarjonnut vaikka kahvitkin – hyvä asenne virkamieheltä. Samoin Imatralla saimme hyviä neuvoja, vaikka torivalvojalla oli samanaikaisesti kotonaan vieraita lauantai-iltana. Vuoksenpuistossa myös ”maajussille morsian” -sarjasta tuttu hunajakauppias ulkoilutti koiraansa saarella illalla ja yöpyi paikalla asuntoautossaan, jotta ja olisi jo ensimmäisenä aamulla myymässä tuotteitaan.

Suuren vaalirekan pysäköinti on aina haasteellista. Parkkeeratessa täytyy varoa ahtaita kulmia, betoniporsaita, liikennemerkkejä ja katuvalaisimia, muita autoja ja polkupyöriä, minkä lisäksi pelastustie täytyy aina jättää vapaaksi. Juuri näistä syistä rekka ajetaankin paikalle yleensä aina jo ennen muita ja lähdetään vasta muiden jälkeen. Esittelyrekka on lähes 17 m pitkä ja 4 m korkea, eli käytännössä suurin sallittu puoliperävaunullinen. Pysähdyspaikalla laitetta levennetään vielä 2,2 m rungosta oikealle, jolloin saadaan suuri ja yhtenäinen sisätila, joka on tukeva hydrauliikan ja tukijalkojen avulla. Kaikki tilat yhteen laskien hyödynnettävää sisätilaa on noin 60 neliötä. Rekan ulkoteippaus ja sisätilasisustus, tällä kertaa pirteän oranssit, ovatkin täysin vaihdettavissa tilanteen ja asiakkaan mukaan. Ajoneuvon suuri koko ja sanoma puhuttelevet asiakkaita aina, kaikki huomaavat suuren oranssivalkoisen jättiläisen. Illan tai aamun ensimmäinen kysymys on yleensä ”Kuka näin näyttävän rekan maksaa?” ja kun vastaus onkin jokin muu kuin EU tai veronmaksajat, se herättää myönteistä huomoita. Ulkoasiainministeriön tukea hankkeemme on kyllä saanut, mutta suurempi osa rahoituksesta tulee järjestöltä itseltään ja kiertueeseen osallistuvilta puolueilta sekä kansalaisjärjestöiltä.

Imatran kalamarkkinoilla erään veitsi- ja viehekauppiaaan myyntiautossa oli teksti ”Osta tänään, huomenna olen jo muualla!”. Slogan soveltuisi hyvin myös meille, koska itsekin olemme yhdessä paikassa kerrallaan aina vain yhden päivän ja vaihdamme paikkaa joka päivä. Matkareittiämme on seurannut myös hyvän sään aalto kampanjan avauspäivää lukuun ottamatta, mutta Imatralla aivan päivän lopussa myrskytuuli ja äkillinen sadekuuro pisti sekä teltat että markkinayleisön lujille. Mutta kuten Espoossakin, valaistu ja lämmin rekka oli yleisölle erinomainen paikka pitää sadetta ja juoda kupillinen lämmintä kahvia. Rekassa vierailevien ihmisten palaute oli Imatralla kuten muuallakin: tällaista tietoa ja materiaalia todella tarvitaan, koska EU ei itse tiedota asioista tarpeeksi tai riittävän suoraan. Tiedon ihmisten luo tuomisen hyvänä puolena koetaan se, että kynnys tulla hakemaan tietoa sinänsä monimutkaisista EU-asioista jää mahdollisimman matalaksi. Tavallisen kadunmiehen näkökulmasta on tärkeää, että tieto on perinteisessä ja helposti omaksuttavassa muodossa, eikä tarkoitettu vain nille, jotka jo muutenkin EU-asioista paljon tietävät.

Jorma Lahtista haastatellen Arto Aniluoto

Kuvia Imatran tapahtumasta