12.5.2009

Puoluejohtajia ja äänestäjiä Espoonlahdessa 9.5.2009

Viikkokausien hurja työ huipentui juhlavaan kiertuealoitukseen Espoonlahden torilla. Edessä on neljän viikon kiertue, jonka pohjoisimpana paikkakuntana on Rovaniemi ja eteläisimpänä Hanko. Onneksi kaksi ensimmäistä kiertuepaikkakuntaa ovat Espoo ja Vantaa, mikä antaa mahdollisuuden hioa rutiineja ja tarkistaa mitä tavaroita tarvitaan toimistolta – Espoon jälkeen alkaa varsinainen kolmen viikon koitos, jonka aikana ei edes piipahdeta Helsingin lähellä.

Kaikkien Eurovaalikiertueelle osallistuvien puolueiden puheenjohtajat olivat lupautuneet osallistumaan avajaistilaisuuteen. Lopulta Jutta Urpilainen jäi sairastumisen vuoksi pois ja häntä tuurasi Maria Guzenina-Richardson. Kaikki pitivät lyhyet puheet, joissa esiteltiin puolueiden vaaliohjelmia sekä tavoitteita europarlamentissa. Liikenipä kaikilta muutama hetki pistäytyä Eurooppalaisen Suomen näyttelyrekassa juomassa kuppi kahvia ja juttelemassa äänestäjien kanssa. Keskustelunhaluisista ihmisistä ei puoluejohtajilla ollutkaan pulaa.

Sää suosi erikoisella tavalla kiertuealoitusta. Kylmän sateen ja tuulen hätyyttelemät torivieraat tulivat sankoin joukoin tuulen ja sateensuojaan. Kuumalle kahville oli kysyntää. ”Tämä rekka pelasti äitienpäivämarkkinat”, todettiin eräässä satunnaisessa keskustelussa. Samalla syntyi monen monta keskustelua äänestämisestä, politiikasta ja Eurooppalaisen Suomen toiminnasta. EU kiinnostaa yllättävän monia – samalla kävijät harmittelivat sitä, että tietoa Europarlamentin päätöksistä on harvoin suomalaisissa lehdissä luettavana. Lehdistö näyttää luoneen itse oravanpyörän. Se toitottaa, ettei EU kiinnosta kansalaisia ja vaikenee aiheesta kertoen ainoastaan sen miten epäkiinnostava aihe europarlamentti on.

Tori hiljeni kylmän sään vuoksi jo aikaisin, joten aloimme pakata tavaroitamme sen mukaisesti. Kiertuealoitus oli säätä lukuun ottamatta onnistunut. Logistiikka toimi ja tarvikelistatkin tarvitsivat vain pientä hiomista. Olimme valmiita viemään poliittista keskustelua ja EU-tietoutta kaikkiin Suomen kolkkiin!

Timmy Trümpler

Kuvia Espoon tapahtumasta